Sâmbătă, 10 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de sâmbătă, 10 octombrie 2015!

17:00 - 19:30

„Sărbătoare în cartierul tău” - Alexandru cel Bun

În cadrul acestei ediții a Sărbătorilor Iașului, municipalitatea va organiza Festivalul de Muzică Populară „Sărbătoare în cartierul tău”, o serie de spectacole de muzică populară susţinute de artişti din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.

Participă asociaţia folclorică „Doina Iașului” (Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Ştefan Deaconiţa, Claudia Martinică, Cristi Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca, Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetriş şi Vasilica Tătaru.

Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia folclorică „Doina Iaşului”.

Loc:
Alexandru cel Bun - Piața Voievozilor
Organizator:
Primăria Municipiului Iași
10:00 - 12:00

Festivalul de Folclor „Trandafir de la Moldova” - Parada portului popular

Festivalul de Folclor „Trandafir de la Moldova”, ediţia a XLVII-a, va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor în perioada 8 - 10 octombrie 2015.

La festival vor fi prezente 18 ansambluri folclorice, atât din România, cât şi din Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului - parada portului popular - va avea loc pe traseul Palatul Culturii - Casa de Cultură a Studenţilor sâmbătă, 10  octombrie 2015, de la ora 10.00.

Loc:
Palatul Culturii - Casa de Cultură a Studenţilor
Organizator:
16:00 - 20:00

Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineret „Iaşi Junior Fest”

Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineret „Iaşi Junior”, ediţia I, va fi organizat pe esplanada Halei Centrale în zilele de 9 şi 10 octombrie 2015.

Spectacolul va fi susţinut de copii din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.

Duminică, 11 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de duminică, 11 octombrie 2015!

17:00 - 19:30

„Sărbătoare în cartierul tău” - Nicolina

În cadrul acestei ediții a Sărbătorilor Iașului, municipalitatea va organiza Festivalul de Muzică Populară „Sărbătoare în cartierul tău”, o serie de spectacole de muzică populară susţinute de artişti din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.

Participă asociaţia folclorică „Doina Iașului” (Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Ştefan Deaconiţa, Claudia Martinică, Cristi Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca, Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetriş şi Vasilica Tătaru.

Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia folclorică „Doina Iaşului”.

Loc:
Nicolina - Esplanada Nicolina
Organizator:
Primăria Municipiului Iași
19:00 - 20:30

Pelerinajul „Calea Sfinţilor”

Pelerinajul „Calea Sfinţilor” este o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

Pelerinajul „Calea Sfinţilor”se va desfăşura pe următorul traseu:

Ieșirea cu sfintele moaștele ale Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei).

Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecția cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeași stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire.

În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti și aici o ectenie întreit scurtă și se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin fața Catedralei Mitropolitane și apoi sfintele moaște vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Loc:
Catedrala Mitroplitană
Organizator:
Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Luni, 12 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de luni, 12 octombrie 2015!

Vernisajul Salonului Municipal de artă Artis

Salonul Municipal de artă Artis oferă ieșenilor posibilitatea vizitării celor mai noi creații de artă plastică în 3 galerii (Tonitza, Palade și Galeriile Fundației Regale).

Loc:
Galeriile Fundaţiei Regale din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare
Organizator:

Marți, 13 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de marți, 13 octombrie 2015!

19:00 - 21:30

Concert „Pasărea Rock Simfonic”

Concert de muzică folk-rock, rock progresiv, etno rock susţinut de către Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan, alături de alți instrumentiști și o orchestră simfonică.

Pasărea Rock este un proiect muzical nou lansat pe piaţa muzicală din România (25 martie 2014), dar de şcoală veche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nici o introducere.

În deschidere va concerta legendara formaţie ieşeană Roşu şi Negru, readusă în viaţa muzicală la Iaşi la iniţiativa lui Cosmin Marcovici, tenor al Operei Naţionale Române Iaşi.

Loc:
Parcul Palas
Organizator:
Primăria Municipiului Iași

Miercuri, 14 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de miercuri, 14 octombrie 2015!

9:00 - 13:00

Sfânta Liturghie

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, va avea loc pe podiumul special amenajat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Răspunsurile vor fi date de către Corul reunit al maicilor de la Mânăstirile Văratec și Agapia.

Loc:
Pietonalul Ștefan cel Mare
Organizator:
Mitropolia Moldovei și Bucovinei
13:00 - 15:00

Masa Pelerinilor

Miercuri, 14 octombrie, în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, Primăria Municipiului Iaşi va oferi pelerinilor un prânz cald. Zeci de mii de sărmăluţe, sute de cozonaci, vin, apă și suc se vor afla pe mesele Cantinei de Ajutor Social. Vor fi împărţite şi pachete pentru pelerini.

Loc:
Cantina de Ajutor Social
Organizator:
Primăria Municipiului Iași
17:00 - 19:00

Seara Valorilor

Vor fi premiaţi cei mai merituoşi ieşeni, dar și alte personalități care iubesc Iașul și care, prin excelenţa activităţii lor, au influenţat - şi continuă să o facă - viaţa socială, culturală, artistică şi sportivă a cetăţii.

Loc:
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” - Opera Națională Iași
Organizator:
Primăria Municipiului Iași

Joi, 15 octombrie

Descoperă evenimentele zilei de joi, 15 octombrie 2015!

17:00 - 22:15

Concert extraordinar și spectacol de lasere și artificii

Cea de-a XXIV-a ediție a Sărbătorilor Iașului se încheie joi, 15 octombrie, cu așteptatul concert susținut de artiști de renume național și internațional - James Arthur, Delia și Smiley, urmat de un spectacol de lumini, lasere și artificii, oferit de Primăria Municipiului Iași.

Prezentatorul spectacolului este ieșeanul Daniel Buzdugan, iar înaintea concertului cu cei trei mari artiști vor urca pe scenă mai mulți cântăreți și formații locale. De la ora 17.00, vor cânta Diana Vartolomei, Alexandra Haidău, Mădălina Lefter, precum și formațiile locale RaO și Cross Medio.

Apoi scena îi va aparține lui Smiley, care își va începe recitalul în jurul orei 19.00, urmat de Delia. Spectacolul se încheie cu James Arthur, iar focul de artificii va avea loc în jurul orei 22.00.

Scena de 140 mp va fi echipată cu două ecrane laterale (4:3 m) și un ecran de fundal de 24 mp, lumini inteligente, lasere și sunet de 100.000 wați!

Loc:
Piața Palatului Culturii
Organizator:
Primăria Municipiului Iași

Manifestări

Multe evenimente din cadrul Sărbătorilor Iașului 2015 se întind pe mai multe zile și au loc în diferite locurii. Găsiți mai jos lista completă a acestora!

„Iași Junior Fest” - Ediția I

Ziua de vineri, 9 octombrie 2015, aduce încă o premieră în programul celei de-a XXIV-a ediții a Sărbătorilor Iașului: debutul primei ediții a Festivalului Internaţional de Muzică şi Dans pentru Tineret „Iaşi Junior Fest”!

Loc:
Esplanada Halei Centrale
Organizator:
Primăria Municipiului Iași

Manifestări organizate de Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, instituție culturală aflată în subordinea Primăriei ieșene, contribuie la cea de-a XXIV-a ediție a Sărbătorilor Iașului cu un program variat și atractiv de expoziții, festivități de premiere, întâlniri ale scriitorilor cu elevii, proiecții de filme, conferințe și nu numai.

Manifestări ştiinţifice organizate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”

Alături de celelalte universități și instituții educaționale din Iași, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” este prezentă în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Sărbătorilor Iașului cu un program de workshopuri, conferințe și alte evenimente științifice:

Festivalul internaţional de folclor „Trandafir de la Moldova”

În zilele de 8, 9 şi 10 octombrie 2015, în cadrul Sărbătorilor Iașului, Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, organizează cea de-a XLVII-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”.

Târgurile Sărbătorilor

Cum în urma campaniei de consultare publică a rezultat că ieşenii îşi doresc în continuare organizarea unor târguri tradiţionale, Primăria Municipiului Iaşi va amenaja mai multe zone comerciale în cadrul Sărbătorilor Iașului.

Iași Cultural Trophy

Şoferii amatori se vor întrece vineri şi sâmbătă, 2 și 3 octombrie 2015, într-o competiţie inedită inclusă în programul Sărbătorilor Iașului. „Iași Cultural Trophy” propune o competiţie care respectă programul unui raliu profesionist, dar şi regulile de circulaţie normale, traseul de concurs fiind delimitat de cele mai importante obiective turistice din municipiu.

Evenimente de lansare a dosarului de candidatură a Iașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

În condițiile în care Fundația Iași - Capitală Culturală Europeană va depune în această perioadă la Ministerul Culturii dosarul de candidatură a Iașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Sărbătorile Iașului 2015 includ o serie de momente festive destinate să marcheze înscrierea oficială a Capitalei Moldovei în această competiție.

Loc:
Muzeul Unirii
Organizator:
Fundația Iași - Capitală Culturală Europeană

Student Bazaar Coolture

În perioada 8 - 14 octombrie 2014, în Piaţa Naţiunilor (UMF Iași) va fi organizată „Student Bazaar Coolture”, o serie de evenimente pentru publicul pasionat de multidiversitate în cultură şi gastronomie.

Loc:
Piața Națiunilor (UMF)
Organizator:
Primăria Municipiului Iași

Iaşi History Lighting Tour

În zilele de 14 și 15 octombrie 2015, 10 statui din Iași vor fi puse în valoare prin intermediul „Iaşi History Lighting Tour”, un proiect special de iluminare și muzică și parţial 3D mapping, cuprinse într-un tur care stimulează interesul celor mai pretențioși turiști.

Monumentele incluse în proiect sunt Statuia cavaleristului în atac, Statuia Mihai Kogălniceanu, Statuia A.D. Xenopol, Statuia Mihai Eminescu, Statuia Alexandru Ioan Cuza, Monumentul Unirii, Statuia Miron Costin, Statuia Vasile Alecsandri, Statuia Gheorghe Asachi și Statuia Dosoftei.