Dan S. HanganuCetățean de Onoare

Născut la Iași în 1939, arhitectul Dan Hanganu deține peste 50 de premii de excelență și numeroase distincții, incluzând Ordinul Canadei și Medalia de Aur acordată în 2008 de către Institutul Regal de Arhitectură din Canada (RAIC) pentru întreaga carieră.

Stabilit în Canada în 1971, arhitectul ieșean Dan Hanganu este unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți români la nivel internațional, pentru lucrările sale impresionante și inovative în care utilizează cu precădere sticla. 

Dan Hanganu este membru al Academiei Regale Canadiene, dar și al Academiei Române și are numeroase titluri Honoris Causa. A fost numit Ofițer al Ordinului Național din Quebec și a primit Medalia Guvernatorului general al Canadei. I-a fost acordat premiul Carriere Sam-Lapointe, de către Institutul de Design din Montreal. România i-a acordat Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și Ordinul național pentru merit în grad de Comandor. Dar lista distincțiilor este mult mai cuprinzătoare, așa cum reiese și din Curriculum Vitae atașat.

Proiectele de arhitectură care poartă semnătura sa sunt realizate cu precădere în China, Canada și Portugalia. Numele lui Dan S. HANGANU este legat de clădiri celebre, originale, precum studioul Cirque du Soleil, turnul de birouri Hydro Quebec, mănăstirea Saint-Benoit-du-Lac, Muzeul de arheologie și istorie Pointe-a-Calliere, Școala de Înalte Studii Comerciale din Montreal sau Pavilionul de Design de la UQAM.

În luna octombrie, de Sărbătorile orașului, se va afla la Iași, alături de arhitecți din elita mondială, oameni de cultură, profesori,arhitecți-șefi, ingineri, reprezentanți ai mediului diplomatic și ai mediului de afaceri, alături de reprezentanți ai administrației locale și centrale, care se vor reuni într-o conferință despre viitor în arhitectură, în cadrul Conferinței Inspiraționale Internaționale „NEW CITIES” despre Viitor în Arhitectură și Patrimoniu..

More in this category: « Tamar Samash Gheorghe Zamfir »